زمان اخراج اسرائیل از سازمان ملل فرا رسیده است (نگاه)
مترجم: سید محمد امینآبادی
در 28 اکتبر(7 آبان) پارلمان اسرائیل رسما آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی(آنروآ) را «سازمان تروریستی» نامید. ادعای
غیر معتبر و تأیید نشده اسرائیل که «آنروا» بارها آن را رد کرده این است که کارکنان «آنروا» در عملیات طوفان الاقصی مشارکت داشتهاند. دو قانون جدید توسط کنست تصویب شده است که در ۹۰ روز آینده به اجرا در خواهند آمد و به دنبال آن آنروا از سوی اسرائیل عملاً مجرم شناخته شده و از فلسطین اخراج خواهد شد. «فیلیپ لازارینی»، کمیسر کل «آنروا»، هشدار داده است که رای کنست «مخالف منشور سازمان ملل و نقض تعهدات دولت اسرائیل بر اساس قوانین بینالمللی است».« لازارینی» در نامهای به رئیس مجمع عمومی سازمان ملل نوشته است: «تحت چنین حملات فیزیکی، سیاسی و عملیاتی تحقق وظایف آنروا بدون مداخله مجمع عمومی سازمان ملل غیرممکن خواهد شد.»
یکی از دو لایحهای که توسط کنست با اکثریت ۹۲ به ۱۰ تصویب شده است، قانونگذاری میکند که آنروا دیگر «هیچ مؤسسهای را اداره نخواهد کرد، هیچ خدمتی ارائه نخواهد داد و هیچ فعالیتی را چه بهطور مستقیم و چه غیرمستقیم» در اراضی تحت کنترل اسرائیل در فلسطین انجام نخواهد داد. این شامل اراضی فلسطینی است که از سال ۱۹۶۷ توسط اسرائیل اشغال شدهاند، جایی که تقریباً 3 میلیون فلسطینی به عنوان پناهنده ثبتنام شدهاند و صدها هزار نفر از خدمات حیاتی این نهاد بهرهمند هستند. لایحه دوم توافقنامه 1967 بین سازمان ملل و اسرائیل را لغو میکند که به آنروا اجازه میداد خدمات خود را در سرزمینهای اشغالی فلسطین گسترش دهد و اسرائیل متعهد به تسهیل کار آژانس میشود. قانون تصویب شده توسط کنست همچنین مصونیت دیپلماتیک «آنروا» را سلب میکند.
حملات به آنروا در دهههای اخیر توسط اسرائیل افزایش یافته و پس از ۷ اکتبر (15 مهر 1402)به شدت بیسابقهای رسیده است، به طوری که بیش از ۲۳۰ کارمند در حملات اسرائیل کشته شدهاند. هدف نهائی کارزار اسرائیل علیه آنروا همواره حذف حمایتهای حقوقی بینالمللی از ملت فلسطین بوده است که در آن سازمان ملل حق بازگشت فلسطینیان به سرزمینهایی را که آنها از آنجا بیرون رانده شدهاند به رسمیت میشناسد.
لغو حضور آنروا به معنای عادیسازی اشغال سرزمین فلسطین توسط اسرائیل است. برای روشن شدن این پیام، اسرائیل در اقدامی بسیار نمادین دو هفته قبل از رایگیری کنست، زمینهای را که دفتر مرکزی «آنروا» در فلسطین اشغالی در آنجا واقع شده بود را بهطور غیرقانونی مصادره کرد. به جای دفتر مرکزی «آنروا»، اسرائیل قصد دارد یک شهرک یهودینشین با ۱,۴۰۰ واحد مسکونی احداث کند.
تشدید نسلکشی
وضعیت کنونی اشغال اراضی فلسطینی بهطور پیچیدهای به تلاشهای اسرائیل برای نابودی آنروا گره خورده است. اخراج آنروا همچنین به معنای شدت بخشیدن به نسلکشی جاری در غزه است. از اکتبر ۲۰۲۳، همانطور که «مایکل فخری»، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد حق غذا، در گزارشهای خود نشان داده است، اسرائیل از گرسنگی به عنوان ابزاری برای «اخراج، کشتن و نابود کردن مردم [...] به قصد محو فلسطینیها از تاریخ و سرزمینشان استفاده کرده است تا اسرائیل بتواند سرزمین فلسطینی را بهطور کامل اشغال کند.»
در بیش از یک سال تلاشهای اسرائیل برای تحمیل این رژیم تروریستی- استعماری، آنروا در خط مقدم تلاشها برای حفظ بقای مردم فلسطین بوده است و اقداماتی نظیر تأمین غذا، کمکهای پزشکی و پناهگاه برای جمعیت آواره فلسطینی در غزه ارائه داده است. به همین دلیل، زمانی که در مارس ۲۰۲۴ (اسفند 1402) آفریقای جنوبی درخواست فوری را به دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ) برای صدور تدابیر موقت جدید به منظور محافظت از مردم فلسطین در غزه در برابر خطر نسلکشی ارائه داد، این کشور کمپین غیرمستند بینالمللی اسرائیل برای کاهش بودجه آنروا را به عنوان تلاشی برای شدت بخشیدن به رژیم گرسنگی و نقض کنوانسیون نسلکشی محکوم کرد.
در پاسخ به درخواست آفریقای جنوبی، در پایان همان ماه، دادگاه بینالمللی دادگستری (ICJ) با صدور دستوری از اسرائیل خواست تا با آنروا و دیگر آژانسهای سازمان ملل متحد همکاری کند و «تامین بدون مانع همه خدمات اساسی مورد نیاز فوری و کمکهای بشردوستانه از جمله غذا، آب، برق، سوخت، سرپناه، پوشاک، بهداشت و الزامات بهداشتی» را برای ذینفعان فلسطینی تضمین کند. اسرائیل به جای رعایت دستور «دیوان بینالمللی دادگستری»، تلاشهای خود برای غیرقانونی کردن آنروا را تشدید کرد و همزمان به حملات نظامی به این نهاد ادامه داد.
نیت نسلکشی
درواقع، تلاشهای نظامی و همچنین تلاشها در کنست باید به عنوان بخشی از همان روند نقض کنوانسیون نسلکشی توسط اسرائیل در نظر گرفته شود. در حالی که پارلمان اسرائیل دو لایحه مختلف تصویب شده در 28 اکتبر و تلاش خود برای غیرقانونی کردن آنروا را پیش میبرد، ارتش اسرائیل به طور سیستماتیک برای نابودی کارکنان آنروا تلاش کرده و تا 25 اکتبر 2024 میلادی (4 آبان ) 233 نفر از آنها را کشته است. به عنوان بخشی از کارزار نسلکشی، 70 درصد از مدارس آنروا و همچنین مراکز توزیع و پزشکی آن هدف قرار گرفتهاند. قوانینی که کنست در 28 اکتبر(7 آبان) تصویب کرد، گواه دیگری بر قصد نسلکشی اسرائیل است.
درواقع، آنچه این قوانین در نهایت انجام میدهند، تبدیل نیت نسلکشانه اسرائیل به قانون است. این صرفاً موضوع افراد با ردههای بالا یا زنجیرههای فرماندهی نیست که بهطور صریح نیت خود را برای نابود کردن فلسطینیها بیان و اجرا میکنند. بلکه این قوانین بهگونهای طراحی شدهاند که زمینهساز و تسهیلکننده اقدامات و سیاستهایی باشند که منجر به چنین هدفی میشود.
اسرائیل به عنوان یک نهاد در حال جنگ با سازمان ملل است. اسرائیل کارمندان سازمان ملل در غزه را بمباران میکند و آنها را میکشد. اسرائیل به بمباران نیروهای صلحبان سازمان ملل در لبنان میپردازد. اسرائیل سعی دارد تا نهادهای مربوط به پناهندگان را تضعیف کند و به دستورات بالاترین نهاد قضائی سازمان ملل بیتوجهی میکند و کنوانسیون نسلکشی را به خطر میاندازد. اسرائیل دبیرکل سازمان ملل را از سفر به فلسطین منع کرده و با او به عنوان یک تهدید برخورد میکند. اسرائیل کارزار دیپلماتیک علیه کارمندان سازمان ملل و گزارشگران ویژهای را که خواستار پایان دادن به نسلکشی و برقراری عدالت در فلسطین هستند، سازماندهی میکند. نخستوزیر آن کل سازمان ملل را به عنوان «خانه تاریکی» و «باتلاق یهودستیزی» معرفی کرده است. واضح است که اسرائیل به طور رسمی ارزشها و نهادهای سازمان ملل را به رسمیت نمیشناسد. اقدام طبیعی متقابل که سازمان ملل میتواند اتخاذ کند، این است که عضویت اسرائیل را در سازمان ملل لغو کند. در سال 1974، مجمع عمومی به دلیل مخالفت بینالمللی با سیاستهای آپارتاید آفریقای جنوبی، تصمیم به تعلیق عضویت این کشور در سازمان ملل گرفت. این اقدام در مورد آفریقای جنوبی جواب داد و در مورد اسرائیل هم میتواند جواب دهد.
منبع: میدل ایست آی